Pedagogisk Kartläggning/Utredning

PEDAGOGISK KARTLÄGGNING/UTREDNING

Den pedagogiska kartläggningen/utredningen baseras på tester, intervju med eleven, intervju med undervisande lärare samt intervju med vårdnadshavare.

 

KORT BESKRIVNING AV DE VANLIGASTE TESTERNA

Vad är DLS?

DLS (Diagnostiskt material för analys av läs- och skrivförmåga) är ett screeningmaterial för läs- och skrivdiagnostik och som ger information om elevens färdigheter i läsning och skrivning. Materialet består av fyra delprov: Rättstavning, Ordförståelse, Läshastighet och Läsförståelse. DLS finns för skolår 2 och skolår 3, för skolår 4-6 samt för skolår 7-9 och år 1 i gymnasiet.

Rättstavning innehåller 36 uppgifter som representerar olika delar inom stavningsmetodiken.

Ordförståelse innehåller mellan 34 och 40 (beroende på ålder) uppgifter där eleven får välja ett av fyra alternativ till varje ord.

Läshastighet innehåller mellan 32 och 36 uppgifter (beroende på ålder) där eleven under kort tid ska läsa igenom text och då och då välja ett av tre ord som passar i meningen/texten.

Läsförståelse mäter olika aspekter av läsförmågan, såsom kunskaper på detaljnivå och förmåga att dra slutsatser.

Alla DLS tester är standardiserade. Resultatet fås i stanine skala 1-9, där stanine 1-3 ligger under genomsnittsvärdet för åldern, stanine 4-6 ligger inom genomsnittsvärdet och stanine 7-9 ligger över genomsnittsvärdet för åldern.

Vad är ITPA?

ITPA (Illinois Test of Psycholinguistic Abilities) kartlägger elevens starka och svaga sidor. ITPA kan utföras på barn mellan 5 ½ år och 13 år. ITPA har följande 13 delprov: Auditiv reception, Visuell reception, Auditiv helhet, Visuell analogi, Auditivt sekvensminne, Visuellt sekvensminne, Sammanljudning, Auditiv analogi, Motorisk uttrycksförmåga, Ordflöde, Vokal uttrycksförmåga, Grammatisk helhet, Visuell helhet.

Resultatet redovisas i stanine skala,1-9, där där stanine 1-3 ligger under genomsnittsvärdet för åldern, stanine 4-6 ligger inom genomsnittsvärdet och stanine 7-9 ligger över genomsnittsvärdet för åldern. Ur testet får man även fram vilken ungefärlig åldersnivå som barnets resultat motsvarar.

Vad är ALP?

ALP (Analys av Läsförståelse i Problemlösning) av Gudrun Malmer, är ett diagnosmaterial, ett s.k. screeningtest. ALP kan användas från årskurs 2 och upp till och med årskurs 9. Det finns totalt åtta diagnoser med stegrande svårighetsgrad som kan användas genom hela grundskolan. ALP 7 och ALP 8 kan också användas för vuxna elever. Varje diagnos innehåller tio uppgifter, varje uppgift har frågor på A-, B- och C-nivå. Syftet med diagnoserna är att få en uppfattning om elevernas kompetens i olika områden:

  1. Elevens avläsningsförmåga och förmågan att orientera sig i en text (uppgifter på A-nivån).
  2. Förmågan att utföra enklare räkneoperationer där elevens ordkunskap har en central roll (uppgifter på B-nivån) samt
  3. Förmåga att utifrån innehållet dra logiska slutsatser och kunna utföra räkneoperationer, ofta i flera steg.

Diagnoserna är inte tidsbegränsade, inte standardiserade, men ger mycket information om elevens läsförmåga, läsförståelse, de matematiska grundbegreppen samt om det matematisk- logiska tänkandet.

Vad är Matematikscreening I, Matematikscreening II?

Matematikscreening I (avsedd för åldrarna 7-9 år) och Matematikscreening II (avsedd för åldrana 11-15 år) är ett material för att undersöka elevernas eventuella matematiksvårigheter som orsakas av bakomliggande kognitiva processer. Matematikscreening är utformat på sådant sätt att alla elever i angiven ålder förväntas klara av alla uppgifter. Om eleven inte klarar av en eller flera uppgifter bör en fördjupad analysgöras. Rekommendationen är att en bra och allsidig bedömning av räkneförmågan bör kompletteras med en undersökning av elevens läs- och skrivförmåga.

 

Det kan tillkomma andra test/diagnosmaterial/bedömningar, men vilka det kan vara beror på frågeställningen, elevens deltagande samt de resultat som eleven uppvisar i ovannämnda tester.